Capitalisme 2.0: les persones canvien el món?

A la feina ens fan formació. Tenir el personal format és una de les eines més potents per a entrar en el cercle virtuós que plantejava un expresident del Barça tot just arribat a la política parlamentària.

Un dels cursos que ens fan enguany és d’anglès. I jo tinc la sort de gaudir d’un professor londinenc que no s’està de comparar les realitats de la seva metròpoli amb els de la nostra capital. Amb un peu a cada banda, ens deia, en una de les seves classes, que no entenia com aquí, en entrar en un negoci, tot client és un potencial lladre. Ens deia que a Londres, qualsevol comerciant prefereix perdre un caramel o una cartera, que no pas fer sentir malament la clientela, amb un vigilant contínuament seguint-li les passes; o que, en un banc, el tracte és exactament el mateix si hom hi va a fer un ingrés de 100 que de 100.000 euros. El raonament que un en fa és que, allà, ja s’ha implantat el capitalisme 2.0 i que, aquí, portem uns anyets de desavantatge.

 Què vull dir? Què és el capitalisme 2.0?

Doncs vull dir que allà on el capitalisme 2.0 ja ha entrat en dansa, el poder real no és en les empreses, sinó en els individus del carrer, les seves opinions i les seves necessitats més bàsiques. L’altre dia llegia en un bloc de nom tan suggeridor com Del yo al nosotros que el capitalisme 2.0 és la perfecció del sistema: En un entorn com aquest tota demanda queda coberta. Utòpic? Potser si, però aquí és on entren les tres recomanacions que il·luminen aquest apunt:

1.- Capitalismo 2.0. El poder del ciudadano para cambiar el mundo, el llibre que han escrit a quatre mans una emprenedora amb olfacte social, la Patricia Sáez, i una d’aquestes bèsties glocals parides a casa nostra, el Doctor Lluís Pareras, referent en emprenedoria en el camp de la Salut. Un treball que transparenta la suposada complexitat de l’emprenedoria social i que no s’està d’exemplificar la cosa amb casos d’èxit contrastable.

2.- El primer MBA Social (MBAS) en territori espanyol. Un programa que,  organitzat per la Universitat Oberta de Catalunya, proposa un mapa de carreteres per innovar i emprendre en el sector social i posa les bases per a la nova generació d’emprenedors socials al nostre país. I,

3.- El Programa de suport a lEmprenedoria Social a Catalunya 2010-2011 que, impulsat i coordinat per dos dels Departaments més dinàmics de la vella Generalitat (el de Treball i el d’Economia i Finances) ha entomat la nova Gene d’en Mas a través de la seva conselleria d’Empresa i Ocupació. Un programa que desenvolupen la Fundació ESADE, Barcelona Activa i la Fundació Seira; i rep el recolzament d’entitats com l’Alumni UB, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, MicroBank, Crédit Coopératif, Ara_Coop, FETS – Finançament Ètic i Solidari o la Fundació Acció Solidària Contra l’Atur. Déu n’hi do de la selecció que aplega, no?

Tres recursos per treure el cap en un dels nínxols de mercat amb més potencial de futur i que dóna resultats que, sense menystenir els balanços, aconsegueix beneficis més humans i agradables.  Eps! I hi ha força remor de fons per titllar-lo d’un sector d’utòpics il·luminats!

Publicat per

lluismauriselles

https://about.me/lluismauriselles

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s